Om du funderar på att ta ett lån, så gäller det att tänka igenom det. Ett lån är något som kan komma att påverka din ekonomi i flera år framöver. Det finns en del misstag att undvika när du ska låna pengar. Det du först bör fråga dig är om du verkligen behöver låna. Kanske du kan spara pengar till det du vill göra eller köpa? Konsumtionslån är ofta ett onödigt lån. Det är då lån som man tar för att köpa saker som konsumeras, så som mat, kläder, elektronik, resor med mera. Just sådana saker är bättre att spara pengar till. Till nödvändiga lån hör billån och bolån. Dessa saker kan vara svåra att spara pengar till
Jämför lån
Om du ändå bestämt dig för att låna pengar, ta inte första bästa alternativ. Det är bra att jämföra olika alternativ. Det så att du får rätt summa med bra ränta och bra återbetalningstid. Ju fler banker som konkurrerar om dig som kund desto högre sannolikhet att du hittar den bank som erbjuder just dig lägst ränta. Därför kan det vara bra att söka via en låneförmedlare, där du får flera förslag på bara en enda UC. Söker du själv hos flera olika banker, kan det leda till många kreditupplysningar och det kan försämra din kreditvärdighet.
Vilket lån bör du välja?
Idag finns det olika lån att välja mellan. Det är allt från sms lån till privatlån, konsumtionslån och snabblån som alla är utan säkerhet. Sen finns det bolån och billån som är ett lån med säkerhet. Ett annat alternativ är att samla lån. Du bör välja det lån som är för det du ska ha det till. En viktig sak att ha koll på är den effektiva räntan. Många kollar bara på den nominella räntan. Den effektiva räntan inkluderar alla kostnader anknutna med lånet, så som avgifter som avi-avgift och uppläggningsavgift som påverkar totalkostnaden för ditt lån. Titta alltså alltid på effektiv ränta när du granskar dina låneerbjudanden.
Se till att alltid ha en plan b!
Även du just nu har en god ekonomi och därmed inga svårigheter att betala tillbaka lånet varje månad med amorteringar så kan ju livet förändras. Om du bli sjuk, arbetslös eller annat händer och du får lägre inkomst, vad händer då? Du bör ha en plan för detta. Du bör till exempel varje månad se till att spara pengar, i en buffert som du kan ta av om oväntade saker sker. Om du inte kan betala för dig så kan det ställa till det för dig. Först brukar det komma en påminnelseavgift, sedan går det vidare till inkasso. Även de tar ut en avgift. Om du inte kan betala då heller, då går det till Kronofogden som även de tar ut en extra avgift. Dessutom får du en betalningsanmärkning. Om du märker att du har svårt att betala, hör av dig till de du ska betala och se om ni kan hitta en lösning. Kanske du kan få betalfri månad eller längre löptid med längre månadskostnad.