För att kunna låna pengar, så gäller det att du är vad som kallas kreditvärdig. Det är ett slags mått som visar på din återbetalningsförmåga. Idag är det flera olika instanser en långivare kan kolla din kreditvärdighet via. De tre vanligaste är UC, Bisnode eller Creditsafe. UC, eller Upplysningscentralen är där det oftast visas allra mest så att säga. Där listas nämligen alla dina lån, kontokrediter, missbrukade krediter. Dessutom så ligger en förfrågan hos UC kvar hos dem i 12 månader. Ju fler förfrågningar du har, desto sämre kreditvärdighet får du dessvärre!
Bisnode är även det idag något som sparar uppgifterna över lång tid och även där kan antalet förfrågningar påverkar din kreditvärdighet.
Creditsafe sparar inga förfrågningar, utan de visar bara dina inkomster och eventuella betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
För att en långivare ska få reda på hur din kreditvärdighet ser ut så gör de en kreditupplysning på dig. Det gör de via ett av dessa kreditupplysningsföretag. Det finns även de som kollar din ekonomi via Instantor eller andra tjänster.
Om du sedan innan tagit en massa lån, samt kanske har en låg inkomst så kan din kreditvärdighet vara låg. Det kan innebära att du har svårt att få det lån du ansöker om eller att du får ett lån men till väldigt hög ränta. Men, det går att göra något åt din kreditvärdighet, för att göra den bättre
Vad innebär kreditvärdighet?
Kreditvärdighet baseras på en kreditbedömning. Banker och långivare är de som gör denna bedömning. De kan dock väga in flera olika faktorer för att få fram en så kallad riskprofil som det heter. Din kreditvärdighet avgörs av dina ekonomiska och sociala faktorer tillsammans med din betalningsförmåga
Kreditrisken baseras på dessa faktorer:
Ekonomiska faktorer:
- Inkomst och anställningsform
- Boende/fastighetsägande
- Skuldbörda och antal lån/krediter
- Betalningsanmärkningar
- Kreditupplysningar
Sociala faktorer:
- Civilstånd
- Ålder
- Bostadsort
Övriga riskfaktorer (förändringar):
- Flyttat eller köpt ny bostad
- Förändrat civilstånd
- Friställning eller byte av arbetsplats
- Ökad skuldsättning
Betalningsförmågan kollas av via dessa:
Inkomst:
- Arbete
- Pension
- Försäkringskassan
- Total inkomst vid två sökande (medsökande)
Utgifter:
- Skatt
- Boendekostnad
- Antal barn
- Levnadskostnader
Tips för att öka din kreditvärdighet
Det finns en hel du kan göra på egen hand för att öka din kreditvärdighet. Ett sätt är att samla dina lån, till exempelvis via Lendo eller Advisa.
Innan du gör något alls, så kan det vara bra att kolla upp din kreditvärdighet på egen hand. Det kan du göra via minuc.se. Där kan du dels köpa en enstaka upplysning, dels prenumerera på en tjänst, så att du har koll hela tiden. Det finns även en app, som heter Kreddy, där du kan se vad du har för UC-score, samt vad du har för olika lån och krediter.
Det som en kreditupplysning visar är bland annat dina lån och krediter, samt om du har eventuella betalningsanmärkningar eller ett skuldsaldo hos Kronofogden.
En del säger att man bör betala alla sina krediter och sedan säga upp dem för att få bättre kreditvärdighet, men oftast räcker det att du så att säga betalar ner dem till en rimlig nivå.
Om du har en partner eller familjemedlem med bra kreditvärdighet så fråga dem om de vill vara din medsökande på ett lån. Det ger ofta bättre chanser till att få ett bra lån. Det eftersom ni då är två personer som delar risken.
Ett sätt att låna på är att göra det via en låneförmedlare. Hos en låneförmedlare kan du söka det belopp du behöver och sedan få förslag från flera olika banker. Idag finns det flera olika låneförmedlare, så som Lendo och Advisa. Fördelen är att det blir en enda UC tagen på dig. Skulle du själv söka hos flera banker för att jämföra så tas en ny UC varje gång. Ju fler sådana du har, desto lägre kreditvärdighet får du.
Viktigt ha en bra ekonomi
Det är rätt smart att ha en bra ekonomi. Dels för egen del, så att du klarar av att betala för dig, dels för att det ger dig en ökad kreditvärdighet. Det är ju så att banker och andra långivare, de föredrar att låna ut pengar till personer som har bra koll på den egna ekonomin. Du bör göra upp en plan för att på sikt kunna minska dina utgifter. Gör även rum för räntekostnader och amortering i din budget.
Se till så att du vårdar din privatekonomi på bästa sätt. Det gör du enklast genom att se till att alltid betala dina räkningar i tid samt undvika att hamna hos inkasso eller Kronofogden. Betalar du i tid så slipper du ju extra avgifter i form av påminnelseavgift. Hamnar du hos inkasso, så blir det genast dyrare, tack vare inkassokostnad. Hamnar du hos Kronofogden läggs det på ytterligare avgifter samt att du även riskerar att få betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar ger dig en riktigt dålig kreditvärdighet. Om du har svårt att betala, ring och be om en lösning, avbetalning eller liknande. Det brukar oftast gå att lösa på bra sätt.
Tänk på detta
Undvik att göra en massa olika låneansökningar på egen hand, särskilt om det är så att de alla tar en UC. Det ger dig en mycket sämre kreditvärdighet. Då är det bättre att du söker lån hos långivare som Creditsafe, eftersom du inte får en lista med förfrågningar eller att göra det via en låneförmedlare. Varje gång det tas en UC, så kommer denna ligga kvar i 12 månader. Ju fler du har, desto sämre kreditvärdighet ger det dig. Avvakta med att låna om du vet att du har många förfrågningar sedan innan. Bättre vänta tills de är borta.
Se även till att bara låna pengar om du verkligen behöver det samt även se till att du har utrymme för att betala tillbaka det!
Det är bra att undvika den direkta och enkla formen av ett lån, vilket många gånger är att köpa saker på avbetalning.
Ställ dig följande frågor i tur och ordning innan du tar ett beslut. Så fort du svarar ja hoppar du ur din frågeställning och gör saken i fråga:
- Kan jag strunta i att köpa det här?
- Kan jag spara pengar i stället för att köpa nu?
- Har jag någon i familjen eller någon vän jag kan låna pengar av?
- Har jag utrymme att utöka mitt bolån för att köpa det här?
- Kan jag låna pengar utan säkerhet genom att jämföra kreditgivare på Kreditkoll?
- Har butiken jag handlar i någon form av avbetalning?
Även många avbetalningsköp kan påverka din kreditvärdighet, därför är det bra att tänka till före!