Lånekalkyl – vad innebär det?

När du ska låna pengar, oavsett om det är ett privatlån, ett företagslån, ett sms lån eller ett lån utan UC, så är det ett måste att du gör en så kallad lånekalkyl. Med hjälp av den kan du se hur det lån du tar kommer att belasta din ekonomi. I en lånekalkyl finns det flera viktiga faktorer, varav de tre viktigaste är lånesumma, räntekostnad och amorteringstid.

Lånesumma

Det kan vara bra att testa olika lånesummor i din lånekalkyl. Du kanske har en viss summa att utgå från, men det kan vara bra att se vad en mindre eller högre summa skulle ge dig för utfall så att säga. Om kalkylen visar att den summa du tänkt låna ger dig lite för hög belastning på din ekonomi, så kan det vara bra att justera ner lånebeloppet något för att se om det ger dig en bra nivå som passar dig och din ekonomi bättre.

När du sitter med din lånekalkyl så är det viktigt att tänka på att du inte ska låna mer pengar än du behöver. Se även till så att du har koll på din kreditvärdighet innan du söker, för det kan påverka vad du får i ränta. En annan viktig sak, det är att fundera på detta med amorteringstid, eller löptid. Oftast är det som så att en lång amorteringstid gör ofta att det är en lägre månadskostnad, men att själva totalkostnaden kan bli mycket högre.

På flera långivares sidor finns det oftast en lånekalkylator som du kan testa för att se vad du skulle kunna landa på. Bland annat finns det hos Lendo, Sambla och Saldo.

Räntekostnad

En annan sak som går att förändra och kolla med en lånekalkyl, det är hur räntan påverkar. Dock är det som så att vad just du får för ränta, det avgörs dels av nationella ränteläget dels din kreditvärdighet. Ju högre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta brukar du kunna få. Den som har betalningsanmärkningar, den kan nästan alltid räkna med en hög ränta.

Det är även viktigt det att ha koll på att det finns en annan faktor när det gäller räntan. Det gäller att räkna med Riksbankens styrränta, den s.k. reporäntan. Denna kan både höjas och sänkas vilket påverkar bankernas utlåningsränta. Därmed även vad du ska betala.

Amorteringstid

En annan viktig sak som påverkar din månadskostnad det är amorteringstiden. Många gånger är det möjligt att du själv kan välja hur snabbt du vill betala tillbaka. På privatlån kan det vara upp till 20 års tid som exempel. Men tänk på att ju längre tid du tar på dig att betala tillbaka, ju längre tid betalar du ränta och det gör att din totalkostnad blir högre även om du har en låg månadskostnad. Tänk även på att det finns olika sätt att amortera på, så som rak amortering och annuitetslån.

Övriga avgifter

Det är även viktigt att du har koll på att det finns de långivare som tar ut diverse avgifter. Även dessa kan vara bra att ha med i din lånekalkyl. En mycket vanlig avgift är det som kallas för uppläggningsavgift. Det är då en engångsavgift. Sedan finns det även andra, återkommande avgifter som aviavgiften. Denna går dock ofta att slippa genom att du betalar via autogiro eller e-faktura.


Ansök hos
Sambla

Betyg: 8/10
Minsta lånebelopp: 5000 SEK
Max lånebelopp: 600000 SEK

Beskrivning: Samla dina lån med Sambla