När det gäller kreditupplysningar i Sverige så finns det idag flera aktörer som erbjuder detta. En av dessa är Bisnode Sverige AB. Denna är utöver UC AB en av de vanligaste kreditupplysningsföretag som långivare använder sig av. Dock används även Creditsafe samt Sergel Kredittjänster AB.
Det Bisnode gör, det är att hämta information om privatpersoner, branscher och företag. Detta företag har uppgifter om alla svenskar som är över 15 år i sina register.
När det står lån utan UC, så innebär det allt som oftast att det är Bisnode som används. Bland långivare som använder sig av Bisnode idag har du bland annat dessa:
Vad är Bisnode?
Bisnode är helt enkelt ett företag som erbjuder affärs-, marknads- och kreditinformation. De som har behov av att använda sig av detta företag, det är oftast långivare som behöver underlag för att fatta beslut om att bevilja lån eller krediter.
Bisnode grundades 1998, i Sverige och har sitt huvudkontor i Stockholm. Företaget ägdes till 70 % av Ratos AB och till 30 % av Bonnier AB men såldes 2020 till Dun & Bradstreet.
Vilka uppgifter finns i Bisnodes register?
När en förfrågan via Bisnode sker, så är det en del information som de lämnar ut. Bland annat detta:
- Namn och adress
- Civilstånd
- Taxerad inkomst
- Fastighetsuppgifter – taxeringsuppgifter och lagfart, köpeskilling etc.
- Uppgift om förvaltare
- Skuldsanering
- Skuldsaldo
- Betalningsanmärkningar – skatter och allmänna avgifter, tredskodomar, konkursansökningar, betalningsförelägganden och utmätning återtaget gods
- Näringsförbud
- Beviljade lån/krediter
- Konkurser och konkursförvaltare
Om du vill ha bra koll på det finns för information om dig hos Bisnode, så kan du hitta det via tjänsten Min Upplysning. Där kan du kostnadsfritt ta del av den information som lämnats ut vid en kreditupplysning.
Var hämtar Bisnode information ifrån?
Bisnode hämtar en hel del data och det från ett stort antal olika källor. Bland annat dessa:
- Skatteverket
- Tingsrätt
- Kronofogden
- Bank, kreditmarknadsbolag och kontokortsföretag
- Lantmäteriet
- Statistiska centralbyrån (SCB)
Hur länge finns mina uppgifter kvar?
Hos Bisnode så listas det inte upp alls på samma sätt som i en UC. Dock finns tidigare förfrågande kvar i 12 månader. Sedan har vissa aktörer börjat rapportera in krediter till dem numera, på samma sätt som till UC. Om du har en betalningsanmärkning, så kommer den att finnas kvar i tre år efter den dag då anmärkningen registrerades.
Hur påverkar kreditupplysningar hos Bisnode kreditvärdigheten?
De flesta större banker och långivare tar alltid en så kallad UC. Där registreras varje upplysning och gör att din kreditvärdighet kan försämras en hel del. En kreditupplysning via Bisnode registreras inte UC:s register så den har ingen påverkan på det, om du ska söka annat lån med UC vid senare tillfälle.
Bisnode AAA
På olika ställen, hos både banker, långivare och i webbshoppar, så kan det finnas som ett slags certifikat. Detta är en vanlig ratingmodell för kreditvärdering av företag som Bisnode Kredit utfärdar. Aktiebolag kan få ett kreditbetyg från C – AAA där AAA är det högsta kreditbetyget som går att få. Har ett företag lyckats att få ett AAA så innebär det att de har haft sin verksamhet i minst 10 år samt att de har en omsättning på mer än två miljoner.