Hur du sätter finansiella mål

Fundera på vad du vill och varför. Bedöm sedan var du är just nu för att avgöra vad du behöver göra för att komma dit.

Det är naturligt att känna sig vilsen eller överväldigad när du börjar tänka på att sätta upp och balansera ekonomiska mål. Börja med att svara på denna fråga: Hur definierar du framgång?

För vissa är framgång en lyxig livsstil komplett med ett stort hus och en snygg bil. För andra är det att ha tillräckligt med ekonomisk säkerhet för att slippa stressa över pengar. Visualisera var du vill vara i framtiden och ställ ambitioner som överensstämmer med dina värderingar. Se till att lämna utrymme för omedelbara mål när du utformar en plan.

Hitta din inspiration

Tänk inte bara på vad du vill göra, utan varför du vill göra det. Att fästa skäl till dina mål kan sätta dem i perspektiv och stimulera motivationen. Till exempel:

  • Bygg upp en akutfond så att du har råd att betala hyra om du blir av med jobbet.
  • Bli av med kreditkortsskulder så att du kan lägga din inkomst på ett bröllop istället för räntebetalningar.

Undersök din situation

Efter att ha funderat lite på det kanske du har flera mål i åtanke och vet inte vad du ska göra härnäst. Eller så kanske du inte har specifika mål. Det är ok. Att titta på var du står just nu kan hjälpa dig att komma på rätt väg, oavsett om dina ambitioner är kortsiktiga, långsiktiga eller ännu inte har identifierats.

Börja med att bedöma din inkomst, inkomstskattesituation, budget och nettoförmögenhet. Att ha en förståelse för dessa fyra saker kommer att hjälpa till att fastställa mål och prioritering av dessa mål.

Vi har listat några exempel på finansiella mål nedan och rekommenderar att du attackerar dem i denna ordning:

Skapa en budget

Om du inte har en budget, skapa en. Detta kan hålla alla dina andra mål på rätt spår genom att förhindra överutgifter och undersparande. Vi föreslår att du använder budgeteringsmetoden 50/30/20. Det innebär att allokera 50 % av din inkomst till behov, 30 % till behov och 20 % till sparande och återbetalning av skulder.

Bygg en nödfond

En hälsosam reserv för nödsituationer fungerar som ett skyddsnät under ekonomiska chocker som en jobbförlust eller oväntad medicinsk räkning. Vi rekommenderar att du sparar tillräckligt för att täcka tre till sex månaders utgifter, eller minst 5000 kronor.

Spara till pensionen

Pensioneringen kan vara decennier bort, men det är viktigt att börja spara så tidigt som möjligt så att du har tillräckligt med pengar att överleva på när det är dags. De flesta experter rekommenderar att du sparar 15 % av din bruttoinkomst varje år

Betala av skulder

Fokusera på att betala ner giftiga skulder med hög ränta först, som kreditkortsskulder eller sms lån. Sedan betalar du ner skulder med lägre ränta som studielån eller ett bolån. Ett smart sätt att betala av skulder på är att ta ett samlingslån, till exempel via Lendo.

Skriv ner dina mål

När du har identifierat och granskat dina mål, skriv ner dem. Detta kan hålla målen tydliga, organiserade och påtagliga. Fyll i ett kalkylblad eller använd ett anteckningsblock. Kolla av med jämna mellanrum och följ dina framsteg. När du har kryssat av ett mål, gå vidare till nästa.

Unna dig själv

Att sätta mål behöver inte kännas som ett jobb. Belöna dig själv för att du gör framsteg och uppnår mål. När du har tagit itu med högt prioriterade mål som att bygga en nödfond, spara till pension och minska skulden, kan du fokusera på mer spännande mål. Dessa kan inkludera att tjäna mer pengar, investera, arbeta hemifrån, starta ett företag eller spara till ett större köp som en bärbar dator, bil eller hus.


Ansök hos
Lendo

Betyg: 7.67/10
Minsta lånebelopp: 10000 SEK
Max lånebelopp: 600000 SEK
Ränta: 2.95% – 29.95%

Beskrivning: Låna upp till 600 000 kr – få förslag från 35 banker