Oavsett vad du är i för ålder eller vad du har i inkomst, så är det rätt bra att låna pengar på ett ansvarsfullt sätt. Det är dumt att sätta dig i skuld för onödiga köp eller för att du inte orkar jämföra räntor. Nedan ska du få ett par tips kring hur du ska tänka då du ska ta ett lån.
Låna bara när du behöver
Om ditt mål är att äga ett hem, köpa en bil eller göra något annat betydande köp, kommer du troligen behöva låna lite pengar.
Kom bara ihåg att lån alltid kostar. Så gör det bara när du behöver, och överväg följande faktorer för att se till att det är värt det:
Räntesats: Ju högre ränta, desto mer kommer det att kosta dig att låna, så beräkna hur mycket ränta du kommer att betala över löptiden för att se om det verkligen är värt den extra kostnaden.
Aktuell skuldnivå: Om du för närvarande betalar av andra former av skulder som ett billån och/eller kreditkort, överväg att betala ner denna skuld först innan du tar på dig mer.
Låna bara så mycket du behöver
Bara för att du blir godkänd för det maximala beloppet betyder det inte att du ska gå vidare och låna (eller spendera) allt. Du har trots allt andra utgifter att ta hänsyn till, och du bör inte överdriva.
Ett bra sätt att mäta din komfortnivå när det gäller att låna är att hålla sig till 35 %-regeln – detta innebär att du håller din kreditanvändning till högst 35 % av din lånegräns. Till exempel, om du har ett kreditkort med en gräns på 3 500 SEK bör du sikta på att hålla ditt saldo på högst 875 SEK.
Naturligtvis bör ditt slutmål vara att behålla ett saldo på noll eftersom ju högre ditt saldo når din kreditgräns, desto svårare blir det att betala. Plus, om du hela tiden är nära att maxa din gräns, kan det höja röda flaggor hos kreditupplysningsföretag och sänka din kreditpoäng.
Ta välgrundade lånebeslut
När det kommer till lån, se till att ta dig tid att utbilda dig själv om för- och nackdelarna som kommer med vart och ett av dina kreditalternativ. Att ha tydliga förväntningar, redan från början, gör det möjligt för dig att kartlägga en skuldbetalningsstrategi som fungerar inom dina mål, budget och tidslinje.
Jämför inte bara räntor – förstå dem
När det kommer till räntor så betyder billigare inte att det är bättre för ditt bolån.
I vissa fall kan det innebära att om du accepterar den lägsta räntan så offrar du möjligheten att göra extra betalningar eller att du måste täcka vissa avgifter om du behöver bryta ditt bolån i förtid. Så se till att läsa det finstilta för att se om det finns några begränsningar förknippade med den “lägsta” kursen innan du skriver under.
Ännu bättre, be din långivare om fullständig information om villkoren för lån så att du inte stöter på några överraskningar på vägen.
Sträva alltid efter att betala tillbaka det du lånar förr snarare än senare
Det allra bästa är att vara helt skuldfri den dagen du går i pension. Så det kan vara bra att satsa på att betala tillbaka mer än vad du behöver.
Här är några enkla strategier för att påskynda skuldåterbetalningsprocessen:
- Gör mer än den lägsta månatliga betalningen (när det är möjligt)
- Betala av skulden med den högsta räntan först
- Överväg att sänka gränsen för dina kreditkort när du betalar ner dem
- Sätt utgiftsgränser eller betala bara med kontanter – ett bra sätt att hålla sig till din budget!
- Konsolidera din skuld så att du bara betalar ränta på ett lån
Ett alternativ kan även vara att du tar ett samlingslån, från till exempelvis Advisa, Lendo eller Sambla, för att bara ha ett lån att betala tillbaka på, med lägre ränta.
Betyg: 7.67/10
Minsta lånebelopp: 5000 SEK
Max lånebelopp: 600000 SEK
Ränta: 2.95% – 26.05%
Beskrivning: Låneförmedlare som samarbetar med 36 långivare